Bükkszentkereszt látnivalók

Bükkszentkereszt – Kristálytiszta levegő, Gyógyító klíma

Bükkszentkereszt története

A község kialakulását a diósgyőri koronauradalom által 1775-ben létrehozott üveghutájának köszönheti, eredeti nevén - Újhuta - is innen kapta a nevét. Az üveghuták szlovák, cseh, rutén, lengyel munkások, hutamesterek dolgoztak. A hutás mester szlovák tanítót és papot hozatott a faluba, így a szlovák lett a domináns nyelv, mely a mai napig élő nyelv a településen. Bükkszentkereszt ma szlovák nemzetiségű hegyvidéki üdülőfalu. Az üveghuta 40 év után továbbköltözött – Répáshutára – és az itt maradt lakosok az erdő kínálta megélhetési lehetőségeket művelték – az erdőgazdálkodást, fuvarozást, mészégetést, faszénégetést. Ezek a gazdasági tevékenységek mai meghatározóak a településen. Tavasztól őszig a falu több pontján lehet látni működő mészkemencét, melyben több száz éve változatlan technológiával égetik a meszet.

Bükk

 

Bükkszentkereszt – Kristálytiszta levegő, Gyógyító klíma

Bükkszentkereszten a turizmus már a múlt század húszas éveiben nagy jelentőséggel bírt, amikor a tragikus trianoni döntés után az ország elvesztette magashegyi üdülőhelyeit (Ótátrafüred, Tusnádfürdő, Szováta, stb.), és ezek alternatívájaként Újhuta ideálisnak tűnt. a 600-700m-es magasság, szubalpin klíma, csendes nyugodt környezet hatására sorban épültek a nyaralók, különféle üdülők.

Akkoriban már ismerték a település és a környék klímájának gyógyító hatását és ezt ki kívánták használni idegenforgalmi szempontból is. A község levegője rendkívüli tisztaságával és gyógyító hatásával országos hírűvé vált. Stielek Bertalan és dr. Mandel Dezső vezetésével az 1930-as években végzett kutatások megállapították, hogy a gyógyhatású levegő enyhülést nyújt a pajzsmirigy kóros megbetegedésében szenvedőknek és az asztma brochitise súlyos légzési zavarral küszködőknek.

Mandel Dezső tüdőgyógyász különleges szubalpin gyógyhelynek minősítette a települést, mely ekkortól vált üdülőfaluvá. Olyan gyógyhely, amely vérszegénység élő-kúrájára alkalmas, mivel a vörösvértestek és a hemoglobin regenerációja rövid időn belül számszerűen is kimutatható. Ezen kívül a tüdőcsúcshurutos, duzzadt hieurmirigyű, ill. az ideges és kimerült betegeknek is ajánlották a hegyi falu levegőjét.

Ebben az időben Újhutát klimatikus gyógyhelynek minősítették, szanatórium építését tervezték a falu határában, épültek a nyaralók, a falu tehát nagy fejlődés, szép jövő előtt állt. A folyamat azonban a sajnálatos történelmi események – II. világháború, és az azt követő kommunista diktatúra – miatt megakadt, és csak sok év elteltével indult be újra a hétvégi házak épülése, a település újbóli felfedezése. A hetvenes- nyolcvanas években gombamód szaporodtak a nyaralók. Főként az Alföldről érkezett emberek kezdtek itt építkezésbe, akik csendes környezet és a gyógyhatású levegő miatt választották Bükkszentkeresztet. Manapság közel annyi vendégház van , mint lakóház.

A gyógynövénygyűjtés, feldolgozás és az ezzel kapcsolatos gyógymódok mellett a település lépéseket tesz azért, hogy visszakapja a klimatikus gyógyhely minősítést. Erre minden adottsága meg is van, és ezt megismerve remélhetőleg egyre többen látogatnak el ide felüdülni, pihenni.